Hostal de Montclar
L'Hostal de Montclar és sinònim de la gastronomia tradicional berguedana. Els seus anomenats pèsols ‘negres’ són de gran anomenada com també ho són les patates emmascarades, patates amb fredolics, carn del Berguedà a la brasa i diferents llegums de la zona. En definitiva: un atractiu de primer ordre de Montclar.
De l'Hostal de Montclar se'n perd la memòria de quan començà a fer aquest ús, se sap que fou de les primeres construccions a l'aixopluc del castell ja a l'edat mitjana, que ja essent hostal féu les funcions de lloc de reunions de l'ajuntament i també d'escola, que tingué diferents noms com Cal Paraire o Cal Guardabosc i que fou una de les dues úniques edificacions que seguien dempeus i habitades a mitjans del segle XX.
Avui en dia després de diferents modificacions i millores l'Hostal és reconegut per la seva oferta gastronòmica lligada al producte local, de proximitat.
L'Hostal es troba just a la plaça del Poble al nucli de Montclar.