Memòria col·lectiva i territori
La present publicació és fruit d’un treball de recuperació de la memòria popular de Montclar iniciada per l’Ajuntament el 2017 amb el doble objectiu d’iniciar un procés participatiu en clau d’acció comunitària i recuperar la història social del poble al llarg del segle XX. D’aquesta manera, a través de tallers participatius i entrevistes personals d’històries de vida, s’ha construït un relat participat del passat del municipi per recuperar aquelles maneres de fer que hi van ser pròpies fins ben entrada la primera meitat del segle XX; quan els canvis socioeconòmics, accelerats per la mecanització del camp, van comportar un progressiu abandonament de les formes de vida tradicionals als entorns rurals. Aquelles maneres de fer que durant segles s’havien basat en la masia com a unitat familiar, productiva i habitacional. Un sistema de vida basat en l’autosuficiència on pràcticament el proveïment de tots els productes, alimentaris però també de tots els àmbits, es produïen al mateix mas.
El treball recull també les formes de vida associades a les dones. Amb una voluntat de presa de consciència col·lectiva i visibilització, Montclar ha executat durant el 2018 el projecte «Dones Rurals de Montclar», amb l’objectiu d’afavorir una divulgació del paper de les dones doblement oblidades: pel seu paper de dones i pageses.
En aquests projecte hi ha participat una vintena de persones, nou de les quals han sigut entrevistades i esdevenen les principals fonts d’informació del present recull.